Weerstand tegen een boek

“Een rámprecepten boek lezen? Nee hoor, dat stuit me enorm tegen de borst. Daar begin ik niet aan.”

Wat ging er door je heen, toen je de titel van mijn boek las? ‘Transformatieve Ramprecepten’ met als ondertitel ‘Hoe je jezelf weer in flow coacht.’ Misschien keerde je je er gewoon van af, zonder al teveel nadenken. Misschien was je jezelf bewust van een gevoel van weerstand: ‘Nee, dat is echt niks voor mij’ of zelfs ‘dat is echt niets voor wie dan ook…’

Een kort gevoel van twijfel bekroop me bij de eerste keren dat ik dit hoorde van lezers. Enerzijds begrijp ik het, anderzijds glimlach ik er ondertussen bij. Niet dat ik je uitlach hoor, maar het is een opvallend dat ik een boek schrijf om je een instrument te geven om precies die weerstand onder ogen te zien en dat tegelijkertijd die weerstand je weerhoudt om het boek ook zelfs maar een blik waardig te gunnen. Dus klom ik weer in de pen.

Het werd mij pas echt goed duidelijk tijdens de boekpresentatie. De top coaches die ik had gevraagd om hun persoonlijke en professionele visie te geven op het boek en de werkwijze die erin staat beschreven, vertelden hoe hun persoonlijke rit was geweest met het boek. Ze hebben natuurlijk het boek van ons ontvangen en ze hebben het gelezen.

Voor een aantal van hen ging dat niet vanzelf. Ze legden het boek weg en stelden het lezen uit, of ze zorgden er energetisch voor dat het bijna niet mogelijk voor ze was om het boek tijdig voor de boekpresentatie te lezen, doordat het boek mysterieus in de post verdween of doordat ze hun postbus met het boek erin, niet meer open kregen. Kortom: er was weerstand om het boek te lezen. Maar ja, ze hadden het beloofd, dus ze deden het wel. Gelukkig waren ze allemaal blij dat ze dit hadden gedaan. Het heeft ze allemaal iets moois opgeleverd. Ze vertellen erover in de opname van de boekpresentatie die je HIER terug kunt zien.

Jij en ik, wij allemaal hebben stukken in onszelf waarvoor we ons schamen. Zaken die we liever niet hadden gehad. Gewoontes en gedragingen, blinde vlekken, schaduwkanten die we liever niet hebben, laat staan bezien. Zaken die we bewust of onbewust, verstopt en geheim houden. Het deel van ons dat deze schaduwzaken verstopt houdt, trekt onmiddellijk aan de bel als het erop lijkt dat deze zaken aan het licht dreigen te komen. Dat aan de bel trekken, is precies die weerstand.

Je zou misschien zeggen: Hoe kan dat nu? Hoe kan er dan al weerstand zijn, zonder dat ik het boek heb gelezen? Heel logisch. Al langer is binnen de wetenschap erkend, dat alles voor 99,9% energie is. En die energie heeft een frequentie, een vibratie. Die vibratie is informatie. Je kent waarschijnlijk wel het voorbeeld dat je gebeld wordt en zonder dat je naar je telefoon kijkt, weet wie er belt, ook als dit helemaal niet zo voor de hand ligt. Dit is informatieoverdracht via de frequentie van de energie. Iedereen heeft het vermogen om die energie te vertalen in informatie. Je doet het de hele dag. De één is er meer bedreven in dan de ander. Meestal omdat zij nooit hebben geleerd of zelfs hebben afgeleerd om ratio boven innerlijk of helder weten te stellen.

Weerstand is in dit geval het voorkomen dat je donkere kanten aan het licht komen. Weerstand betekent dus juist dat je veel aan het boek zult hebben! In het boek ontdek je namelijk welke niet zo favoriete eigenschappen en gedragingen je op de plek houden, waar je niet meer wilt zijn. Op die plek die je tegenhoudt, die ervoor zorgt dat je ‘vastzit.’ Nadat je jouw recept hebt geschreven, ervaar je dat het je niet meer automatisch overkomt, maar dat je er weer de bewuste leiding en regie over hebt. Eindelijk kun je dan weer hartelijk en bevrijdend lachen om jezelf.

Creatieopstellingen | Marie Jose Rietdijk

Dan zeker gaan lezen. Het boek zal je goed doen en je op zijn minst nieuwe energie opleveren. Ervaar je geen weerstand bij de titel, maar moet je er misschien zelfs om lachen? Lees het boek en vermaak je over jezelf en anderen. Geniet van het feest der herkenning en leer wat de overeenkomstige of juist onderscheidende ingrediënten zijn van de ramprecepten van anderen.

Je zult het boek op z’n minst interessant vinden en waarschijnlijk zul je er net als andere coaches gebruik van willen maken voor je cliënten. Je geeft je client daarmee een werkwijze waarmee ze zichzelf op de onderlaag weer een stukje vrijer maken voor de volgende groeistap in hun ondernemende leven.

Dit en andere onderwerpen bespreken we met elkaar in de Creatiekracht community, een omgeving waarin we elkaar ontmoeten, van en met elkaar leren, elkaar kunnen ondersteunen ons zielsdoel te creëren en zielspad te lopen. Meer en meer licht te brengen in de wereld. Doe je mee?

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Reactie plaatsen