Voor de ultieme flow kies je de gemakkelijke weg
12 augustus 2021 
4 min. leestijd

Voor de ultieme flow kies je de gemakkelijke weg

Wat is dat? Flow? Wanneer ben je in flow? Wat ervaar je als je in flow bent? Hoe kom je in die flow? De laatste tijd ben ik nogal ‘bezig’ met in flow zijn. Ik merk dat het beter gaat, als ik niet zoveel werk verzet, maar dingen ‘laat gebeuren’ en ‘veel ingevingen’ krijg en met vriendinnen onderweg ben. Een stukje van mijn onderstaande omschrijving plofte in mijn mailbox toen ik erover trachtte te schrijven. Over flow gesproken!

Nou ben ik heel benieuwd wat flow voor jou betekent. Zou je hieronder in een reactie jouw beste omschrijving van ‘flow’ willen geven?

Het gevoel van ‘flow’ wordt voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi (ja, hij heet echt zo). Volgens hem gaat flow over dat heerlijke gevoel dat je kan overvallen als je iets aan het doen bent waardoor je alles om je heen vergeet. Je staat bijvoorbeeld te koken en je vergeet de tijd, je afspraken en uiteindelijk jezelf. Je werkt aan een prachtig project en het is precies ingewikkeld genoeg om het spannend te maken, maar simpel genoeg om toch duidelijke stappen te zetten. Je voelt dat je de baas bent over wat je aan het doen bent – ondernemen, zeilen, schrijven, handwerken – maar als je even niet oplet, kan het zo weer de baas worden over jou.

Je ervaart flow als wie je bent en wat je doet samen één wordt. Dat maakt het ook meteen veel groter dan een gemoedstoestand. Werkelijke flow gaat verder dan dat: het is een vorm van vrede.

Het is geen toeval dat ‘flow’ een woord is dat naar water verwijst: stroomt het of stroomt het niet? Water biedt geen weerstand, heeft geen vaste vorm en vecht nooit terug en toch maakt het de diepste kloven en gladste rotsen. Het lijkt alsof het niks doet, maar ondertussen doet het alles. Water bevecht de rotsen niet, maar vormt ze wel. De flow zit ‘m juist in het niks doen.

Misschien herken je bij jezelf dat je stiekem met veel dingen in gevecht bent. Omdat de werkelijkheid anders is dan je had gewild, mensen andere dingen doen dan wat je had gehoopt. Omdat het al had moeten lukken of sommige dingen nog steeds oneerlijk zijn. Omdat je het niet eens bent met wat een ander vindt.Misschien maakt het je zelfs boos, verdrietig of gefrustreerd. Je voelt je misschien wel afgewezen, onjuist behandeld of miskend. En in alle gevallen ben je aan het vechten met wat er is. De essentie van flow is besluiten te stoppen met vechten.
Harmonie te vinden met alles wat er is. En dus ook met wat er niet is.

Laat ik een voorbeeld geven van hoe het bij mij werkt:

Stel je voor je gaat kanoën. Je legt je kano in de rivier en je legt ‘m met zijn neus richting stroom opwaarts. Je gaat in je kano zitten en je zet man en macht bij om tegen de stroom in vooruit te komen. Dit is het tegenovergestelde van flow. Je peddelt tegen de stroom in en voor elke meter vooruit moet je vechten en doorbijten.

Stel je dan nu eens voor dat je gaat kanoën en je legt je kano in de rivier met de neus richting stroomafwaarts. Je gaat in de kano zitten en ja, je peddelt, maar behalve door je gepeddel gaat je kano vanzelf door de stroom vooruit. De meters schieten onder je kano door, je hebt tijd en energie over om van de tocht te genieten. Dit is flow.

Misschien weet je nu nog niet hoe je ervoor kunt zorgen dat je in elke situatie je kano met de neus stroomafwaarts moet leggen, maar je weet zeker dat je weet of het je is gelukt door je ervaringen onderweg.

Wat zeg ik nu precies? Zeg ik dat je de gemakkelijke weg moet kiezen? Ja inderdaad, dat zeg ik. En ik weet wel dat dit waarschijnlijk niet is wat je hebt geleerd. Je hebt waarschijnlijk geleerd dat als je goed je best doet en hard werkt, dat je dan je doelen zult bereiken. En dat is eigenlijk niet waar. Ga maar eens na voor jezelf.  Heb je wel eens ergens heel hard voor gewerkt en het toen bereikt?

Misschien zeg je ‘Ja,’ op deze vraag. Zou je dan eens willen nagaan of je zeker weet dat je dit hebt bereikt dankzij het harde werken? Of had het je misschien ook toe kunnen vallen als je er niet zo hard voor had gewerkt? Of was het makkelijker of met meer plezier gegaan als je was meegebogen met wat het prettigste of makkelijkste voor je werkte? En als je goed kijkt, was het dan misschien ook wel eens zo dat hetgeen je wilde je toeviel net nadat je gestopt was met het harde werken? Of net nadat je het had opgegeven?

Zelf ben ik opgevoed met het adagium dat ik hard moet werken als ik iets wil bereiken. Dat ik ervoor moet lijden. In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten. Nog steeds is het reuze spannend om op elk moment rigoureus te kiezen voor wat het leukst, gemakkelijkst, gezelligst en prettigst, is in plaats van dat ik van mezelf mijn eindeloze to-do lijst moet afwerken. Liefst in een ijltempo. Met een onbekende dreiging van: ‘Want anders …… (ramp).’

Elke keer dat ik die keuze voor gemak en plezier toch maak, merk ik dat ik in een flow kom. Dat alles vanzelf lijkt te gaan en dat ik onderweg geniet van de omgeving en van wat en wie ik allemaal tegenkom.  ‘Bereik jij je doelen dan ook, Marie José?’ hoor ik je in gedachten aan me vragen. Ja, ik bereik mijn doelen. Ik weet niet of ik echt van bereiken kan spreken. Het is meer dat ik mezelf ineens aantref in een gewenste situatie. Of dat ik ineens een mogelijkheid krijg die er eerst niet was, waardoor ik met gemak en plezier kan bereiken wat ik wil.

Dus de gebraden haantjes vliegen vanzelf mijn mond binnen? Gelukkig niet, want ik eet vegetarisch, maar verder … Ja, eigenlijk wel. Het is niet zo dat ik niks doe. Maar het is ook niet zo dat ik mij dwars tegen alles in kapot vecht om mijn doel te realiseren. Ik doe en dan vind ik uit door hoe ik mij voel over dat doen of ik in flow bezig ben of dat ik tegen de stroom op aan het peddelen ben. Ik voel heel goed het verschil en ik vind het niet erg als ik per ongeluk stroomopwaarts terecht ben gekomen. Dan laat ik gewoon weer los. Tot mij iets nieuws of een nieuwe weg of manier invalt. Vervolgens probeer ik uit of dat stroomopwaarts of stroomafwaarts is. Zo blijf ik lekker bezig met in flow zijn.

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Reactie plaatsen