Hulp vragen. Hoe doe ik dat?
22 januari 2021 
6 min. leestijd

Hulp vragen. Hoe doe ik dat?

Om de juiste redenen om hulp vragen en hulp geven is als het vragen en doorgeven van het pepervaatje op tafel.

Wat als je niet de juiste redenen kent?  Mag ik bloedeerlijk met je zijn? Vroeger dacht ik dat ik het heel goed kon, hulp vragen, maar wat ik eigenlijk deed was manipuleren. Trachten mensen zover te krijgen, dat ze iets voor me deden. Mensen iets voor mij laten doen, wat ik zelf niet kon of waarin ik geen zin had. Dan ging ik naar mijn zielige kant van het verhaal en benadrukte hoe vervelend het voor mij was, dat ik het niet had of niet kon. Het werkte.

Wat was er allemaal aan de hand hier? Wat maakte nou dat ik dit zo deed?

Blijkbaar had ik de overtuiging dat ik mensen op de een of andere manier moest overhalen om iets voor me te doen. Blijkbaar was mijn idee dat mensen dat vanuit zichzelf niet zouden willen. Niet zo gek als je uit een disfunctioneel gezin komt, waar het gewoon was dat er geen aandacht of hulp voor je was. Daarbij is het de cultuur van onze familie om het allemaal zelf uit te zoeken.

Nederland. Het land waar iedere pukkel een patiëntenvereniging heeft. Land waarin we vinden dat we slachtoffers altijd moeten helpen. Land waarin het lonend is om slachtoffer te zijn, omdat men het normaal vindt dat er vanuit slachtofferschap een beroep op je wordt gedaan. Land waarin men het moreel goed vindt, als je slachtoffers aandacht geeft en helpt. Land waarin het wordt afgekeurd, als je dit niet doet.

Even voor de goede orde, ik vind het echt een goed idee om iemand die iets moeilijks doormaakt te helpen, wanneer je jezelf daartoe geroepen voelt. Mooie roeping en mooi werk! Het is anders, als het de volksnorm is, als de samenleving op die gronden is ingericht. Dan komt de schaduwkant naar voren. Dan leer je dat slachtoffer zijn winstgevend is. Want het levert je aandacht, hulp en geld op. Voor mij was het verleidelijk om mijn slachtofferschap te benadrukken en daarmee mensen te verleiden en zich verplicht te laten voelen om iets voor me te doen. Ik was niet aan het liegen, ik benadrukte simpelweg het slachtofferschap gedeelte van mijn situatie.

Manipuleren is op zichzelf niet slecht. Een baby die huilt omdat zij honger heeft, manipuleert op deze manier iemand om haar te voeden. We manipuleren allemaal, echter ik pleit voor manipuleren vanuit integriteit. Dat was niet wat ik deed. Ik wilde iets dat goed was voor mij, maar dat niet persé goed was voor de ander. Dat kwam door mijn gebrek aan vertrouwen.

Enerzijds vertrouwde ik er niet op dat er mensen bestonden die mij graag vanuit hun eigen wensen en verlangens wilden helpen, helpen, die mij wilden helpen omdat dit passend is bij waarvoor ze hier op aarde zijn. Ik had simpelweg geen idee dat er zoiets bestond. Anderzijds vertrouwde ik het leven niet. Ik vertrouwde er niet op dat – wanneer ik simpelweg om hulp zou vragen en die hulp er op dat moment misschien niet was – dat ik het dan ook wel zou overleven. Dat dit dan het beste was voor mij op dat moment. Er zat doodsangst onder. Een irreële doodsangst, maar zo voelde het toen niet. De onderliggende dynamiek was: ‘Als ik deze hulp nu niet krijg, ga ik dood.’ Herkenbaar?

Veel persoonlijk ontwikkelingswerk heeft mij leren vertrouwen op mensen, op mijzelf, op mijn hogere zelf en op het leven. ‘Het leven vergist zich niet,’ is nu de onderliggende dynamiek in mijn leven. Dat is niet vanzelf gegaan en ook niet van de één op de andere dag. Nog elke dag leer ik bij. Tegenwoordig kan ik wel om hulp vragen, ook om grote gunsten: alsof ik een tafelgenoot vraag om me even de peper aan te geven. Echt fijn.

Creatieopstellingen | Marie Jose Rietdijk

 

  • Je hebt geleerd dat om hulp vragen zwak is. Dat je meer waard bent, meer gewaardeerd wordt, als je hulp geeft dan als je hulp vraagt. We zien op social media dat wanneer iemand een hulpvraag post, de hulpverleners over elkaar heen struikelen om hun hulp aan te bieden. De weg hieruit is je identificatie met redder en slachtoffer opgeven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar echt wel waar. De identificatie heeft soms haar oorsprong in de onderliggende familiedynamiek, soms in het afgedwaald zijn van je zielspad en soms in je overtuigingen en soms in alles bij elkaar.
  • Je hebt geleerd dat je alle hulp die je krijgt moet aannemen. Ook als net die vorm van hulp helemaal niet goed voor je voelt. De weg hieruit is leren luisteren naar je eigen stem. Leren meer trouw te zijn aan jezelf, dan aan wat of wie dan ook. Ook weer gemakkelijker gezegd dan gedaan.
  • Je hebt geleerd dat hulp krijgen onveilig is. Dat als je hulp accepteert van iemand,  je dan ook al het andere dat diegene met of van jou wil moet accepteren. Ook zaken die je regelrecht tegen de borst stuiten. De weg hieruit is je realiseren dat je altijd een vrij mens bent en blijft. Ook weer een weg met vallen en opstaan.
  • Je hebt het ‘voor wat hoort wat’ principe geleerd. Als je hulp accepteert moet je ook iets teruggeven. Ook als je op dat moment even helemaal niets te geven hebt. De weg hieruit is: ‘Het leven vergist zich niet.’ Het is niet jouw taak om het universum in balans te houden. Je hebt geen idee hoe hetgeen jij van een ander krijgt, de zaken in het grotere perspectief in balans brengt. Hierop vertrouwen kun je leren. Je raadt het al, met vallen en opstaan.

In de basis ben je geen slachtoffer. Je kunt je in een vervelende situatie bevinden, dat is alles. Je bent ook geen hulpgever. Je kunt je geroepen voelen om te helpen, dat is alles. Je bent je hogere zelf en je ervaart een menselijk leven. Met alles wat daarbij hoort. Degene die jij om hulp vraagt, zit in dezelfde situatie, maar misschien in een andere rol. In de rol van hulpgever. Beiden doen jullie een menselijke ervaring op. Beiden vanuit een andere positie. Het één is niet meer waard dan het ander, het is alleen anders. Beiden zouden jullie van plek en rol kunnen wisselen in een andere situatie.

Het is geen big deal. Je vraagt om de peper of je reikt de peper aan. Het hangt ervan af, waar je zit aan de tafel en waar de peper staat op dat moment. Wanneer je vraagt vanuit je connectie met je hogere zelf en wanneer je aanreikt vanuit je connectie met je hogere zelf, is het een prettige uitwisseling. Niks meer of minder dan dat.

Dit en andere onderwerpen bespreken we met elkaar in de Creatiekracht community, een omgeving waarin we elkaar ontmoeten, van en met elkaar leren, elkaar kunnen ondersteunen ons zielsdoel te creëren en zielspad te lopen. Meer en meer licht te brengen in de wereld. Doe je mee?

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Reactie plaatsen