En toen ging ik op de koffie bij Loek
06 maart 2021 
4 min. leestijd

En toen ging ik op de koffie bij Loek

Dat is mooi van mensen aan je keukentafel uitnodigen, opeens komen de uitnodigingen naar je toe. Loek Knippels nodigde me uit, niet aan zijn keukentafel, want die staat in Frankrijk. Wel op zoom. Hij wist mijn verhaal goed te ‘vangen’, het geeft goed weer waarom ik met Creatieopstellingen realiseer wat ik altijd al wist. Laat mijn verhaal je inspireren om zelf goed te ‘zien’ en te ‘ervaren’ wat Creatieopstellingen voor jou kan betekenen.

Mijn zusje werkt in de jeugdzorg en heeft mij ooit verteld dat bij een gezin, zoals wij vroeger waren, de kinderen vandaag de dag uit huis geplaatst zouden worden. Er was dus best veel aan de hand bij ons vroeger. Maar met alle moeilijkheden en trauma’s van thuis, ben ik blij dat ik zo opgegroeid ben en niet uit huis geplaatst ben. Vanaf het moment dat mijn zus dit met mij deelde (ik was toen ongeveer 40 jaar) drong de heftigheid ervan pas tot mij door. Als kind wist ik immers niet beter, maar nu wel. Toch heb ik het niet al traumatisch ervaren.

De band met mijn moeder was een bijzondere. Op het moment dat ik geboren werd, dachten ze dat ik dood was. Misschien heeft ze bij het horen van die informatie in een split second al afscheid van mij genomen. Een alerte zuster zag nog wat beweging en met hulpmiddelen weer ‘tot leven’ gewekt. In onze eigen persoonlijke ontwikkelingstrajecten hebben we elkaar eigenlijk niet écht ontmoet. Die verbinding kwam eigenlijk pas bij haar stervensproces, ze was toen pas 59. Wat belangrijk voor me was, is de realisatie dat ik veel van haar heb gehouden en dat ik inmiddels – heel fijn – zeker weet dat ze ook veel van mij heeft gehouden.

Door de tijd heen heb ik vele opleidingen voor persoonlijke ontwikkeling gevolgd, waar natuurlijk óók onze familie in z’n totaliteit voorbijkwam. Door de opleidingstrajecten heb ik veel inzichten gekregen in mijn jeugd en ook in de, helaas, daarbij horende trauma’s. Als je me vraagt naar mijn ervaringen uit die tijd en ik ze opnieuw beleef, dan voel ik altijd veel verdriet. Wat ik nu merk is, dat het een soort vertekend beeld geeft als ik de hele tijd alleen maar met trauma’s uit mijn verleden bezig ben. Want het was ook plezierig. We lachten ook veel. Mijn jeugd heeft mij een verbondenheid met de natuur gegeven. Ik heb, vanuit de vrijheid die ik als kind kreeg, een gevoel ontwikkeld, dat ik kan doen wat ik wil. Er zijn dus ook rijke ervaringen.

De opleiding voor ‘Opstellingen’ en mijn ervaring in het opstellingenwerk heeft inmiddels ook veel voor mijzelf gedaan. Opstellingen hebben mij laten zien dat ik mij als kind in dienst gesteld heb van de anderen: ik doe er niet toe…als ik in deze familie ook nog míjn dingen inbreng, wordt het allemaal veel te groot. Ik heb gedacht: wat ik ook doe of laat, laat het helpend zijn voor de mensen om mij heen. Dat altijd gedaan te hebben, heeft ervoor gezorgd dat het een lange weg was, om mijn leven ook voor mijzelf te claimen. Heel lang heb ik namelijk haar wens – een hechte familie te vormen – geleefd en dat merkte ik bij mijn eerste scheiding. Toen voelde ik mij mislukt en uiteindelijk kwam ik erachter dat ik mij zo voelde, omdat het háár wens was. Ik denk trouwens, dat heel veel kinderen dan onbewust doen.

Natuurlijk herken ik bij sommige mensen die coach, dezelfde trauma’s. Maar ik zie ook, hoe heftig trauma’s ook zijn, dat reacties van andere mensen deze nóg zwaarder kunnen maken dan dat je ze zelf hebt ervaren.  Als coach ben ik ervan overtuigd dat een trauma of patroon geen extra ‘heftigheid’ of ‘imprint’ nodig heeft. Het is een belangrijke doorleefde vaardigheid van mij dat ik heel eenvoudig kan ‘zijn’ met mensen die een trauma hebben beleefd. Vanuit de verschillende opleidingen heb ik allerlei fantastische vaardigheden opgedaan, maar als ik trauma’s of patronen bij cliënten herken, ontvlecht ik die direct met die van mijzelf. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar écht elk verhaal staat op zich en mag er zijn.

Het opstellingenwerk geeft me de gelegenheid om mensen te laten ervaren wat ik al helder wist. Steeds vaker merkte ik: Iets in dat opstellingsgebeuren klopte niet meer. Bijna elke systemisch coach of therapeut focust op het trauma. Ze gaan naar het trauma in het verleden en willen de oplossing naar het nu vertalen. Het is energetisch werk en daarbinnen geldt: waar je je op focust, dat manifesteer je…dus je begrijpt: als je focust op trauma’s dat die weer naar boven komen.

En wat gebeurt er als je focust op kracht, op hulpbronnen, als start? Dan creëer je een hele andere energie! En dat is mijn ontwikkeling naar Creatieopstellingen geweest. Ik weiger naar het verleden en naar de trauma’s te gaan, tenzij het echt niet anders kan.  Als opstellingen-begeleider maak én begeleid ik het energieveld. Dat is waar ik opstellers in begeleid, omdat zij vaak niet beseffen dat zíj dat energieveld sturing moeten geven.  Verder leer ik hen hoe ze een veld moeten maken. Hoe ze ervoor moeten zorgen, dat alleen dát boven komt wat boven móet komen. Dus dat waar je cliënt behoefte aan heeft om te kunnen creëren wat hij of zij wil.

Iedereen op aarde is er met een missie. Daar ben ik van overtuigd. Het hoeft geen grote of interessante missie te zijn, het kan ook gaan over het iets te leren of te ervaren hebben. Als je doelen hebt gesteld vanuit maatschappelijke geaccepteerde ideeën en als die niet in overeenstemming zijn met jouw missie, dan ontdekken we dat in onze creatieopstellingen workshops en opleiding.

Na het failliet gaan in mijn bedrijf, heb ik voor een passief inkomen gezorgd. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ik kan niet niks doen. Afgelopen mei ben ik het bedrijf Creatieopstellingen gestart en stond ik mezelf toe samen met Jacqueline precies te doen wat ik zelf het beste kan.

Afgelopen november hadden we een vierdaagse: ‘open je creatiekracht en ervaar je toekomst in het hier en nu.’ Het zijn fantastische dagen geweest met veel energetisch werk en ik was zelf écht onder de indruk van wat er gebeurde.

Ik omarm het gedachtengoed van de wet van aantrekkingskracht en het begint gelukkig meer ingeburgerd te raken. Bewust de creator te zijn van je eigen leven, is een geweldig besef voor mensen. En vanuit mijn gevoel van innerlijk weten, voel ik dat het NU de tijd is om daarmee bezig te zijn.

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Reactie plaatsen