Een ramprecept schrijven? Nee, liever niet!
27 december 2020 
6 min. leestijd

Een ramprecept schrijven? Nee, liever niet!

Dit is de titel van mijn eerste boek. We zijn inmiddels een week verder nadat de pallet met boeken is afgeleverd en we begonnen zijn met het versturen. Al eerder was het mogelijk om de preview van het boek te lezen. Gelukkig zijn er al heel veel mensen die dit gedaan hebben en ons hebben laten weten wat ze ervan vinden. Een aantal van de reviews vind je hieronder. De lezers vonden het mooi, fijn leesbaar en intrigerend en ik voel me verwonderd, blij en dankbaar voor alle complimenten.

* “Wat een geweldig leuke verrassing. Dank je wel voor dit prachtige boek, voor mij is het een voorbeeld en inspiratie – creatiekracht in praktijk. Volg je hart en zie wat er gebeurt. Ik ga er heerlijk in lezen. Fijne avond.”

* “Gooooodmorning Marie José, gefeliciteerd met je boek! Ik heb ernaar gekeken en ik houd van jouw illustratie-creaties! Het is daarnaast ook nog eens mooi geschreven. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het boek verder gaat en naar jouw antwoord op de ramprecepten. Jou inmiddels een beetje kennende, zal het fantastisch zijn.”

* “Ha Marie José, gefeliciteerd! Ziet er mooi uit, de combinatie van tekening met fotografie werkt mooi. Helder geschreven ook!”

* “Allereerst wil ik je uit de grond van mijn hart bedanken voor je boek. Wat is het GOED geworden. Mijn zoektocht naar wat ik nou wil en wie ik nou ben in mijn bedrijf is door jou in een stroomversnelling gekomen. Het is me eindelijk gelukt om mijn ramprecept op te schrijven, nadat ik je boek helemaal in no-time heb uitgelezen binnen een dag! Het maakt een hoop duidelijk. Ik ben ermee aan de slag! ​”​

Hoe leg ik uit hoe een sinaasappel smaakt?

Ook heel fijn zijn de opmerkingen waar ik iets van kan leren. Zo heb ik begrepen dat de titel soms ook voor verwarring zorgt, in plaats van de humor die ik er erin tot uiting wil brengen. Nu is verwarring wel het eerste stadium van innerlijke groei, toch heb ik de behoefte om hier even stil bij te staan en je een toelichting te geven.

Een van de opmerkingen die ik kreeg was: ‘Ik schrijf geen ramprecept!’ Heel lief schreef ze erachter aan: ‘Dat is iets persoonlijks, heeft niets met jou te maken.’ Heel begrijpelijk: als je niet weet wat ik bedoel met Ramprecepten, als je niet weet wat er in het boek staat over hoe die te schrijven, als je niet weet dat het schrijven van je recept je niet in het gevoel van die ramp brengt, maar je er juist uit haalt, dan kan ik me voorstellen dat je er geen zin in hebt en sterker nog, dat je er geen oplossing in ziet. Als je niet weet hoe een sinaasappel smaakt…zul je het echt moeten ervaren. Dat kan ik je niet uitleggen. Wat ik wel kan is je sterken in de gedachte dat het schrijven van jouw ramprecept niet contra-productief is in relatie tot de werking van de law of attraction, maar juist helpend. Ook al lijkt dat in eerste instantie misschien niet zo.

Creatieopstellingen | Marie José Rietdijk

Focus op wat je niet meer wilt en toch creeren wat je wel wilt, kan dat?

In veel trainingen, workshops en boeken over manifestatie en de law of attraction wordt geleerd dat je moet focussen op wat je wilt. Zie het, voel het, ervaar het voordat je het in de wereld gemanifesteerd ziet en het zal verschijnen in je leven. Dit klopt en het werkt. Wanneer je jezelf hierin hebt verdiept en je bent ermee aan de slag, dan lijkt het op het eerste gezicht tegenstrijdig om een ramprecept te schrijven. Een ramprecept gaat tenslotte over iets dat je niet wilt. Iets waar je vanaf wilt. Of nog beter gezegd: Je wilt in flow zijn in je ondernemende leven.

Mensen zijn soms jaren bezig om de law of attraction bewust voor zich te laten werken. Om niet per ongeluk op de automatische piloot te manifesteren en zo in situaties te geraken, die ze eigenlijk liever niet willen. Ze willen bewust creëren wat ze willen in hun leven en dat valt vaak nog niet zo mee. Even heel kort door de bocht. De law of attraction gaat over like-attracts-like. Wat je aan energiefrequenties uitzendt, zie je in je leven verschijnen. Dit klinkt simpel en dat is het ook, maar soms is het nog niet zo gemakkelijk om dit bewust toe te passen. Hoe komt dat?

Een van de zaken die hiervoor zorgen is onze conditionering. De meesten van ons hebben nu eenmaal niet van jongs af aan geleerd dat er naast de wet van de zwaartekracht ook een wet van aantrekkingskracht bestaat. In plaats daarvan hebben we allerlei andere dingen geleerd. Er is ons van alles verteld,  we hebben van alles op vele niveaus ervaren wat heeft geleid tot het ontwikkelen van gewoontes en het ontwikkelen van een bepaalde mindset met bepaalde overtuigingen. Deze gewoontes en overtuigingen geven ons bepaalde emoties of gevoelens. Deze gevoelens hebben een bepaalde energiefrequentie en die zenden we uit. Zaken die matchen met die energiefrequentie zien we vervolgens in ons leven verschijnen, waardoor onze overtuigingen en gewoontegedrag weer worden bevestigd. Dit alles meestal geheel onbewust.

Wat gebeurt er als je dit boek leest en je eigen ramprecept schrijft volgens de ‘ramprecepten-schrijfkunst’? Juist! Het geeft je macht over je onbewuste gewoontes en overtuigingen. Je neemt weer je eigen leiderschap over jezelf, inclusief jouw gevoelens.  Jij hebt het stuur bewust in handen en daarmee stuur je jouw leven in de richting die jij wilt. Nee, het voegt niet meer ellende toe. Het maakt dat je af kunt rekenen met langdurige ‘in-de-weg-zitters’ die jou van je op zielsniveau gewenste leven afhouden. Het zorgt ervoor dat je wenselijke gevoelens kunt creëren, zonder dat je vanuit je onderbewuste getorpedeerd wordt door conditioneringen en andere beperkingen uit je verleden. Het zorgt ervoor dat je deze gewenste gevoelens ervaart en uitzendt. Met de gewenste energiefrequentie zodat deze vervolgens ook in je leven zichtbaar en voelbaar is. Dit is wat ik heb beoogd met het schrijven van het boek en wat ik iedereen van harte gun.

Geschreven voor vrouwen met een onderneming

Een andere opmerking gaat over de mensen waarvoor ik het boek heb geschreven. De opmerking was: ‘Is dit boek alleen voor ondernemers?’ De beoogde doelgroep voor het boek, bij het schrijven ervan, zijn ondernemers. Dit kwam voort uit de online training die ik in 2019 gaf voor ondernemende vrouwen. Een van de opdrachten voor de deelneemsters aan de training was het schrijven van je eigen ramprecept. Dit viel aan alle kanten zo positief uit, dat ik besloot hier meer aandacht aan te besteden. Zo kwam van het een het ander en is ook dit boek ontstaan. De voorbeeld-recepten in het boek zijn ook allemaal van ondernemers.

Ik ben geen ondernemer, is het boek dan wel geschikt voor mij?

En dan deze vraag: Ik ben in loondienst of in ieder geval geen ondernemer, is dit boek dan toch geschikt voor mij? Volgens mij wel.  Ik heb geen recepten van mensen die over andere situaties gaan, dus die voorbeelden kan ik niet geven. Maar zeker is de manier van werken die je leert in het boek,  toe te passen op iedereen die zich in een willekeurige, zich herhalende onwenselijke situatie bevindt. Een loopbaancoach zei: 

“Zojuist je preview gelezen: wat een superleuk concept, die ramprecepten! Ik heb er meteen fantasieën bij die van toepassing zijn in mijn loopbaancoaching. ‘Schrijf een ramprecept voor het afdwalen van je loopbaanpad,’ lijkt me een briljante oefening voor diverse van mijn cliënten. Nogmaals alle goeds!”

Meteen ging mijn creatieve brein weer aan de slag:

  • Hoe krijg je het voor elkaar om steeds bij de verkeerde man of vrouw voor jou terecht te komen?
  • Hoe lukt het je om steeds van baan naar baan te hoppen, zonder ooit een fijne werkplek te vinden?
  • Hoe maak je het mogelijk om vaak eenzaam te zijn?
  • Hoe zorg je ervoor dat je volhardt in je eetverslaving waar je vanaf wilt?

Kortom genoeg onderwerpen voor jouw eigen ramprecept in elke situatie. We gunnen je van harte dat je ermee gaat experimenteren en ons laat weten wat je ervaringen zijn.

Dit en andere onderwerpen bespreken we met elkaar in de Creatiekracht community, een omgeving waarin we elkaar ontmoeten, van en met elkaar leren, elkaar kunnen ondersteunen ons zielsdoel te creëren en zielspad te lopen. Meer en meer licht te brengen in de wereld. Doe je mee?

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Reactie plaatsen