Ik ben een gever: hoe breng ik mijn geven en ontvangen in balans?
13 december 2020 
8 min. leestijd

Ik ben een gever: hoe breng ik mijn geven en ontvangen in balans?

Een groot deel van mijn leven was ik voornamelijk een gever. Nog steeds word ik blij van geven, echt genieten. Wel is er bij mij veel veranderd op dit gebied. Ontvangen kan ik nu ook, en ik geniet daar nu enorm van. Wat is er voor mij veranderd?

Als gever heb je de macht. Je bent niet afhankelijk. Je hebt de controle

Dit is natuurlijk niet echt zo. Je hebt de controle helemaal niet, maar het heeft er alle schijn van en dat voelt zeker en vertrouwd. Vaak is het zo dat je controle wilt hebben als er in je (kinder) leven veel nare dingen zijn gebeurd, waar je slachtoffer van was. Ergens heb je toen innerlijk besloten: ‘Dit nooit meer’. Vervolgens ontwikkel je een overlevingsstrategie, onderdeel daarvan is ervoor te zorgen dat je de controle hebt. Met ons verstand kunnen we best bedenken dat we de controle niet echt hebben, toch blijven we ons vaak wel zo gedragen.

 

Blog balans in geven en ontvangen

illustratie: Marie José Rietdijk

Geven terwijl je eigenlijk wilt ontvangen

Ken je dat? Dat je behoefte hebt aan iets? Dat je graag iets zou willen krijgen van iemand? En dat je geen idee hebt hoe je dat voor jezelf zou kunnen regelen? Je hebt bijvoorbeeld behoefte aan een schouderklopje, een arm om je heen of een aai over je bol, of…vul het zelf maar in.

Nooit geleerd hoe je dat organiseert, maar je weet wel wat je behoefte is. Je weet hoe het voelt om die behoefte te hebben. Je herkent dit ook gemakkelijk bij anderen. Je ziet en voelt hun behoeften. Dan gebeurt het vaak dat je jezelf aantreft in het vervullen van juist die behoeften bij die ander. Je geeft dat waar jij behoefte aan hebt, aan die ander. Je vervult haar of zijn behoeften en terwijl je dat doet, voel je met de ander mee, hoe zij of hij dit van jou ontvangt en hoe dit haar of hem vervult. En zo geniet je zelf van deze (secundaire) vervulling. Het vervult niet echt jouw behoefte, maar het komt er wel dicht bij.

Soms is je behoefte aan liefde, tijd, aandacht, een arm om je heen, ontvangen van een ander zó groot, soms heb je er zo weinig van gehad in je leven, dat je met een zó groot tekort rondloopt, dat het pijnlijk is. Je durft er dan ook niet meer om te vragen omdat je de eventuele ‘nee’ als antwoord niet aan kunt. Dus vraag je niemand om je behoefte te vervullen en ben je gaan geven, om (secundair) vervuld te raken.

Op de verkeerde plek in je familiesysteem staan

In de familie geven de ouders het leven aan de kinderen en de kinderen ontvangen het leven van hun ouders. Dit gaat over de onderlaag. Het energetische veld van de familie waar je bij hoort door verbinding van DNA is op orde, wanneer alle leden op de voor hen juiste plek staan. Dit kun je zien in een familieopstelling of in een opvoedopstelling. Wij zijn allemaal verbonden met het energetische veld van onze familie en we nemen daar allemaal een energetische plek in. Soms is dat niet de juiste plek.

Het kan zijn dat je als kind ervaart dat één van je ouders er niet voor je is: dat komt voor wanneer één van je ouders innerlijk  de ouderplek niet volledig inneemt, bijvoorbeeld doordat zij of hij is verstrikt in een familietrauma. De kans is dan groot dat je uit (kinder)liefde de plek van die ouder inneemt en dat jij gaat geven in plaats van ontvangen. Je geeft dan aan je ouders en vaak ook aan jongere broertjes of zusjes. Dit doe je allemaal uit liefde en met de beste bedoelingen, maar wel met een kind-perspectief en ook met kinderlijk magisch denken. Je leert vanuit een diepere laag te geven en je leert juist niet om op een diepere laag te ontvangen.

Je plek op aarde verdienen

Soms is het zo dat je het gevoel hebt dat je hier niet hoort. Dat je eigenlijk niet op aarde zou moeten zijn. Je hebt geen idee waarvoor je hier bent en wat je hier komt doen. Het voelt alsof je anderen tot last bent en zelfs dat je hier eigenlijk niet zou moeten zijn. In deze gevallen komt het vaak voor dat je gaat geven, om je plek hier op aarde te verdienen. De hoop op vervulling van jouw behoeftes heb je al lang geleden opgegeven. Je weet niet eens meer dat je behoeftes hebt. Je geeft aan anderen in de hoop dat je daarmee je plek hier op aarde verdient. In de hoop dat je daarmee anderen minder tot last bent. Het geven aan anderen verlicht voor jou dit gevoel van niet hier op aarde horen te zijn.

Niet werkelijk geven

De vormen van geven die ik hierboven heb beschreven, zijn eigenlijk geen werkelijk geven. Het zijn vormen van nemen.  Hoe komen geven en ontvangen bij jou in balans? In dit verband is het interessant om de volgende 4 begrippen onder de loep te nemen

Geven                 en                         Ontvangen

Nemen                en                         Toestaan

Dit zijn begrippen uit het model ‘the wheel of consent’ dat gebruikt wordt in diverse seksuele ontwikkelings- en ontdekkingstrainingen. In dit gebied spelen geven en ontvangen, maar ook nemen en toestaan een belangrijke rol.

Geven
Bij werkelijk geven ben je gericht op de ander. Op de behoeften van de ander en op hoe zij of hij ontvangt wat je geeft. Je hebt zelf voldoende te geven. Je hebt de energie ervoor. Je beleeft er plezier aan.

Nemen
Nemen doe je voor je eigen plezier. Je geeft iets, aandacht, een arm om haar heen, voor jouw plezier. Je bent gericht op jezelf en op hoe je zelf geniet van hetgeen je geeft of de gevende activiteit.

Ontvangen
Je ontvangt wat je gegeven wordt. Het vervult je behoefte en je laat wat je gegeven wordt helemaal binnen komen en je voelt de (liefdes)energie waarmee het je wordt gegeven. Je geniet ervan.

Toestaan
Je staat toe wanneer je de ander even haar of zijn gang laat gaan om door haar of zijn geven aan jou een eigen behoefte te bevredigen. Je ondergaat wat de ander je geeft om haar of hem te plezieren.

Werkelijk ontvangen

Werkelijk ontvangen heeft niets te maken met het secundaire ontvangen in de situaties die ik hierboven beschreef. Werkelijk ontvangen is openen en je behoeftes laten vervullen en daar intens van genieten. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen of te laten. Voor gevers die bij zichzelf geven en ontvangen in balans willen brengen is het in eerste instantie belangrijk om te leren ontvangen.

Dit begint bij vragen om wat je wil. Vragen om waar je behoefte aan hebt. Hoe spannend dat ook mag lijken en hoe onhandig je er ook in bent. Het vraagt van je om in je lichaam te blijven terwijl je vraagt. Het vraagt van je om ruimte te geven aan je onhandigheid daarin. Is er niemand om aan te vragen in je behoefte te voorzien? Vraag het jezelf!

Dit lijkt een soort stomme oplossing, maar als je het serieus neemt en serieus jezelf wil geven waar je behoefte aan hebt en met kleine, voor jou eenvoudige stapjes begint, dan is dit werkelijk enorm vervullend. Probeer maar eens om jezelf met veel liefde aan te raken. Met je ene hand je andere hand bijvoorbeeld te strelen. Sta dan beurtelings stil bij hoe het is om dit te geven en hoe dit is om werkelijk te ontvangen.

Wanneer iemand (of jijzelf) bereid is om je te geven waar je behoefte aan hebt, vraagt het van je om helemaal aanwezig te blijven in je lichaam wanneer je dit ontvangt. Om het onder je huid te laten komen. Om er schaamteloos van te genieten. Om stop te zeggen als je er niet meer bij kunt blijven. Om te vragen om bijstelling van hetgeen je wordt gegeven, wanneer het je niet precies past zo. Om jezelf te laten vervullen.

Werkelijk geven

Om werkelijk te leren geven is het handig om volledig aanwezig te zijn in het geven. Om tijdens het geven volledig in je lichaam aanwezig te zijn. Om niet meer te geven dan dat je op dat moment te geven hebt, niet meer dan waar je energie voor hebt, niet meer dan wat je met liefde kunt geven. En om te stoppen als het op is, of als je niet meer in je lichaam aanwezig kunt blijven.

Het veld van je familie

Om te leren ontvangen helpt het om je plek als kind van je ouders in het familieveld in te nemen. Je bent het, dus waarom ook niet op die plek gaan staan? En ook al is het zo dat je het gevoel hebt dat je nooit iets van je ouders hebt gekregen waar je behoefte aan had, je hebt het leven van ze gekregen. Dat is wat je wilde. Anders was je niet geïncarneerd. Anders had je die eerste ademteug niet genomen. Het leven is je via je ouders gegeven. Neem het aan. Ontvang het. Laat het onder je huid komen. Laat het je vervullen en neem je eigen plek in het familieveld in als kind van jouw ouders.

Jij, je hogere zelf en je zielsplan

Wat enorm helpt in deze balans van geven en ontvangen is contact met je hogere zelf. Je hogere zelf is wie je werkelijk bent. Je bent licht, een deel van de goddelijke oerbron. Je bent in een lichaam op aarde gekomen omdat je hier iets wilt doen, zijn, meemaken of ontwikkelen: je hebt een zielsplan. Je hogere zelf totaal toestaan in je lichaam aanwezig te zijn, vervult je zoals niets dat doet. Geven vanuit je hogere zelf is altijd werkelijk gevend en vervullend voor gever en ontvanger. Je hoeft alleen maar je hogere zelf toestemming te geven om jouw lichaam helemaal met zichzelf te verbinden. Je kunt dit hardop uitspreken of je kunt het je verbeelden. Ervaar vervolgens wat dit met je doet. Doe het regelmatig en je zult merken dat het steeds eenvoudiger en meer ‘gewoon’ wordt om je vervuld en heel te voelen.

Alle uitwisselingen van geven en ontvangen, nemen en toestaan worden een feestje, een spel. Een heel plezierig spel.  Tenminste…. zo ervaar ik het.
Hoe was en is dat nu voor jou?

Dit en andere onderwerpen bespreken we met elkaar in de Creatiekracht community, een omgeving waarin we elkaar ontmoeten, van en met elkaar leren, elkaar kunnen ondersteunen ons zielsdoel te creëren en zielspad te lopen. Meer en meer licht te brengen in de wereld. Doe je mee?

 

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Peter Lokker
Door

Peter Lokker

op 13 Dec 2020

Dank je wel hiervoor; het geeft me een 'doorkijkje' in mijzelf. Nu heeft zich een perpectief geopend waar ik iets mee kan. Dank!

Jacqueline Moleman
Door

Jacqueline Moleman

op 13 Dec 2020

Graag gedaan Peter en fijn dat je er iets mee kan. Tot snel!

Reactie plaatsen