Alleen of samen ondernemen?
27 december 2020 
14 min. leestijd

Alleen of samen ondernemen?

Er zijn verschillende redenen waarvoor je op zoek kunt gaan naar een samenwerkingspartner of medewerker.

1. Je hebt het veel te druk om alles in je eentje te kunnen bolwerken
2. Je werkt liever samen dan alleen

Dit lijkt een soort luxe probleem, maar het kan een hele uitdaging met zich meebrengen. Je hebt veel werk in je bedrijf: te veel om alleen aan te kunnen. Dus ga je op zoek naar iemand waarmee je deze hoeveelheid werk kunt delen.

Laten we ervan uitgaan dat je alleen met je bedrijf begonnen bent. Je doet alles in je bedrijf zelf: van visieontwikkeling en groeiplannen maken, acquisitie, verkoop, productie of dienstverlening, levering tot administratie en schoonmaken. Je doet iets heel goed, want je hebt ineens meer klanten, opdrachten of verkopen dan je in je eentje aankunt.Dan is het voor jou tijd geworden om anders naar je bedrijf te gaan kijken. Om je bedrijf te gaan indelen naar afdelingen, alsof je een heel groot bedrijf hebt. Directie, afdeling administratie, afdeling verkoop, afdeling productie of dienstverlening en afdeling facilitair. Je kunt dan bekijken welke afdelingen je graag zelf regelt en uitvoert en welke afdeling(en) je liever wil uitbesteden.

Doe ik het graag? Doe ik het goed?

Het is heel handig om hierbij te kijken naar wat je graag doet en wat je niet graag doet en ook naar wat je goed kan en wat je minder goed kunt. Vaak vinden we iets dat we niet goed kunnen ook minder leuk. Of je iets graag doet of niet klinkt misschien triviaal. Veel ondernemers hebben een instelling van ‘niet lullen maar poetsen’. Die instelling kan ik enorm waarderen en het heeft je gebracht waar je nu bent. Toch is het feit dat je iets niet leuk vindt en iets anders wel leuk vindt, een belangrijk signaal voor je. Zo belangrijk dat ik het serieus zou nemen. Wij zijn allemaal op aarde gekomen met een zielsdoel. Jouw hogere zelf kent jouw zielsdoel en probeert je zo goed als het kan in de richting van je zielsdoel te leiden. Een van de instrumenten die het daarvoor heeft is je gevoel. Voelt het goed? Top dan zit je in de goede richting. Voelt het niet goed? Okay, misschien is het een goed idee om een andere kant op te gaan.

Jij bent vrij om te kiezen. Altijd. Wanneer jij de moeilijke weg, die niet goed voelt wilt, om wat voor reden dan ook, dan ga je die weg. Jouw hogere zelf zal je wel blijven proberen te verleiden om het pad van je zielsdoel te kiezen, door je gevoelens te geven die je niet fijn vindt, wanneer je niet de kant van je zielsdoel op gaat.

Wat voelt goed?

Voelen? Vraag je je misschien af. Wat heeft voelen met een succesvol bedrijf runnen te maken? Ik zou haast zeggen alles. Waar je verstand nog niet bijgeschakeld is, weet je hart al lang alles. Heb je ooit snel beslissingen moeten nemen? Zijn er momenten geweest dat je geen tijd had om alle voors en tegens rustig af te wegen? Heb je toen in een split second besloten op basis van je gut feeling? Waarschijnlijk wel. In ieders ondernemende leven komen dit soort situaties voor. Vaak zijn we op ons best als we geen tijd hebben om te twijfelen snel snel moeten beslissen en doorgaan. Toch? Dat is een typische ‘in flow’ situatie.

Meer kennis en expertise voor mijn bedrijf

Het is voor de hand liggend om iemand te vinden die juist de expertise heeft van die afdelingen, die jij minder graag doet of minder goed kunt doen. Je maakt je leven daarmee een stuk gemakkelijker en waarom zou je dat niet doen?  Een valkuil hierbij is dat je denkt:

1. Alles wat mijn partner of werknemer doet, moet ik in de gaten houden
2. Zo, nu ben ik ervan af, ik bemoei me er helemaal niet meer mee

Beiden zijn jammer. Met het aannemen van een werknemer of het samenwerken met een zakenpartner, heb je de kans om een grote hoeveelheid kennis en kunde in huis te halen die je zelf niet hebt.

Wanneer je het type bent dat graag alles in de gaten wil houden, wil controleren, zul je geneigd zijn om met iemand in zee te gaan die net zoveel kan en weet op het gewenste vakgebied als jij. Dit omdat je dan makkelijker de controle kunt houden. Het kan zijn dat je dit weet van jezelf, maar het kan ook zijn dat het een onbewuste motivatie is om iemand te kiezen met hetzelfde level als jij in dat specifieke vakgebied.

Het kan ook zijn dat je zo genoeg hebt van het werk dat je al nooit graag deed, dat je met iemand in zee gaat die een expert is op het betreffende gebied. Vervolgens laat je diegene haar of zijn gang gaan en kijk je nooit meer naar die ‘afdeling’ van je bedrijf. Jij hebt er toch niet zoveel verstand van en oh ja, je vindt het ook niet leuk. In dit geval is het goed mogelijk dat je op een dag naar verrast wordt. Wanneer bijvoorbeeld de belasting aanbelt en je administratie niet blijkt te kloppen… Te weinig inhoudelijke informatie delen maakt dat er op dat vlak geen uitwisseling plaatsvindt en er ook geen band opgebouwd wordt. Dit maakt het dan weer moeilijk om open te zijn naar elkaar.

Natuurlijk is het een goed idee voor je bedrijf om meer kennis en expertise in huis te halen. En ja, je zult je er nog wel mee moeten bemoeien. Niet op specifiek kennis inhoud niveau, maar wel op welke doelen je samen wil bereiken in deze afdeling. Hoe jullie die gaan bereiken en hoe je een accountability partner voor elkaar kunt zijn.

Werknemer of partner?

Okay, laten we zeggen dat jij dit laatste wil voor je bedrijf. Ga je dan voor een werknemer of voor een partner? Financieel maakt het natuurlijk verschil. Een partner krijgt een percentage van de winst, die krijgt dus pas geld als er winst is. Een werknemer betaal je meestal een bedrag per uur aan het einde van elke maand. Dit moet je dus altijd uitbetalen, hoe je omzet ook is. Er zijn wel wat variaties hierop te vinden, maar grofweg komt het hierop neer. Je financiële situatie dicteert hierbij vaak je keuze en dat is prima. Het leven vergist zich niet. Als het financieel het meest voor de hand ligt om een partnerschap aan te gaan, dat is dat het. Dan is dat voor jou nu ook echt de beste keuze.

Het is ook interessant om naar de onderlaag van je bedrijf te kijken. Jouw bedrijf is op de onderlaag een energetisch veld waarin alle onderdelen en afdelingen van je bedrijf een plek hebben. Jij en je eventuele partner of werknemer hebben er een plek. Je diensten of producten hebben een plek. De toeleveranciers en klanten hebben een plek. Meestal ben je je hier niet bewust van. Je kunt ervan uitgaan dat als je bedrijf stroomt: alles loopt lekker, je haalt je doelen en het geeft je energie, dat alles en iedereen dan op de juiste plek staat. Is dat niet het geval. Loopt het niet lekker, gaat het stroef, haal je je doelen niet en loop je leeg op je bedrijf dan heb je een goede kans dat niet alles en iedereen op de voor hen juiste plek staat.

Je kunt energetisch checken of je op dit moment beter af bent met een medewerker of met een partner. Ga maar op een plek in de kamer of je kantoor staan.

1. Stem je af op je hogere zelf en op het hart van moeder aarde. Deze intentie hebben is voldoende. Vraag vervolgens je hogere zelf om je duidelijke signalen te geven.
2. Stel je dan voor dat je bedrijf links naast je staat. Ervaar maar even hoe dat is. Het is een verkenning. Er is geen goed of fout. Stel je vervolgens voor dat je aankomende werknemer voor je staat, met de rug naar je toe. Je hoeft nog geen idee te hebben wie dat is.  Wat ervaar je nu? Hoe is het nu anders dan toen je je nog niet voorstelde dat die komende werknemer voor je stond? Schrijf eventueel je bevindingen even op. Bedank dan in gedachten die werknemer en laat deze weer vertrekken.
3. Stel je vervolgens voor dat je eventuele toekomstige partner links naast je staat en links naast haar of hem je bedrijf. Ga voor jezelf na hoe dit is. Wat ervaar je nu? Hoe is dit anders dan daarnet? Schrijf ook dit eventueel even op voor jezelf.

Wat het beste voor je voelde, situatie 2 of situatie 3, is voor nu het beste besluit voor je.

Hierbij ga ik ervan uit dat alles op orde is op de onderlaag bij jou en je bedrijf. Voelt het bijvoorbeeld in de begin opzet al niet fijn dat je bedrijf links naast je staat, dan is er meer aan de hand dan ik hier zo kan beschrijven. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat je geïdentificeerd bent met je bedrijf. ‘Ik ben mijn bedrijf,’ hoor ik wel eens zeggen. Dit maakt het moeilijker om een partner of werknemer toe te laten in je bedrijf. Daar is dan energetisch geen ruimte voor. Oefenen met je bedrijf links naast je voor te stellen kan al veel doen. Hierbij is je bedrijf dienstbaar aan jou en ben jij groter, meer dan je bedrijf. Je hebt een bedrijf EN je hebt bijvoorbeeld ook een gezin, een hobby en vrienden.

Op dezelfde manier kun je checken of een specifieke medewerker A of samenwerkingspartner B die je op het oog hebt, nu passend is voor jou in je bedrijf.

  1. Stel je dan voor dat je bedrijf links naast je staat. Ervaar maar even hoe dat is. Het is een verkenning. Er is geen goed of fout. Stel je vervolgens voor dat A voor je staat, met de rug naar je toe. Wat ervaar je nu? Hoe is het nu anders dan toen je je nog niet voorstelde dat die komende werknemer voor je staat? Schrijf eventueel je bevindingen even op. Bedank dan in gedachte A en laat A weer vertrekken. Wanneer je meer medewerkers op het oog hebt, kun je met allen deze oefening doen. Wie het beste gevoel geeft, is nu de juist keuze voor jou.
  2. Stel je vervolgens voor dat je B links naast je staat en links naast haar of hem je bedrijf. Ga voor jezelf na hoe dit is. Wat ervaar je nu? Hoe is dit anders dan daarnet? Schrijf ook dit eventueel even op voor jezelf. Wanneer je meer partners op het oog hebt, kun je met allen deze oefening doen. Wie het beste gevoel geeft, is nu de juiste keuze voor jou.

 

 

Blog Alleen of Samenwerken?

Illustratie: Marie José Rietdijk

Sommige mensen werken het beste alleen en sommige werken het beste met anderen samen. Het een is niet beter of slechter dan het ander. Het hangt er gewoon vanaf wat voor type mens je bent.

Nu zou je denken dat dit een eenvoudige indeling is:
C: je bent iemand die liever samenwerkt
D: je werkt liever alleen

Vaak is dat ook gewoon zo, maar soms is dat nog niet het hele verhaal. Wanneer C in geval van faalangst juist liever alleen werkt, om commentaar van die ander te vermijden. Of dat juist D faalangst heeft en het risico spreidt door met iemand samen te werken. Wat er dan gebeurt is dat je vanuit je faalangst je voorkeur ervaart en niet perse vanuit welk type mens je bent. Zo kan het dus gebeuren dat je een C type bent en uit faalangst hebt gekozen om alleen te werken. Of je bent een D type en je hebt uit faalangst juist gekozen om samen te werken. Dan voel je je niet lekker in je werk. Het kost je te veel energie en het loopt gewoon niet.

En nu hadden we het even over faalangst, maar wat dacht je van ‘niet zichtbaar durven zijn’, ‘te perfectionistisch zijn’, ‘last van uitstelgedrag hebben’ of ‘straalangst hebben’. Hebben we niet allemaal last van het een of ander en hoe komen we er dan achter welk type we zijn?
Hoe weet je dat je met jouw manier van zijn, het beste tot je recht komt: in een samenwerking of juist in soloprojecten? Of met andere woorden hoe maak ik onderscheid tussen nurture en nature? Tussen dat wat ik heb geleerd in mijn opvoeding en mijn leven en dat wat ik van nature ben? Geen gemakkelijke opdracht en je mag je er gerust een tijdje over doen om dit duidelijk te krijgen voor jezelf. Letten op je energie kan daar behulpzaam bij zijn.

Waar krijg ik energie van?

Een hele goede indicatie is de vraag: Waar krijg ik energie van? Of juist het tegenovergestelde: waar word ik onevenredig moe van? Het antwoord geeft eenduidig aan wat goed voor je is en wat niet. Dat waar je blij van wordt, wat je energie geeft is wat bij je past het beste in je naar voren haalt. Niet te verwarren met dat, wat je uit de wind houdt en je een schuilplaats biedt. Dit lijkt fijn, maar maakt dat je je werkelijke zelf beschut en steeds meer op de achtergrond brengt. Je maakt zo je werkelijke zelf steeds minder zichtbaar. Ook voor jezelf.

Wanneer zit je goed in je energie in je werk? Dit is nog wel een belangrijke vraag om naar te kijken. De meesten van ons hebben namelijk het idee dat je heel hard moet werken voor je succes. Dat je moet lijden voor je succes. Dit is niet vreemd. We hebben dit geleerd. In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen… En bijna elke business goeroe vertelt je dat je hard moet werken voor je succes. De uitspraak: ‘Als je bovengemiddeld wil verdienen moet je ook bovengemiddeld hard werken’, is geen vreemde. Dus als je heel moe wordt van je werk, dan kun je jezelf vertellen dat je heel hard hebt gewerkt en dat je het dus goed gedaan hebt. Dit brengt je immers bij je succes! Dit maakt dan weer dat je geneigd bent om over je grenzen te gaan met je energie. Want immers: hoe harder je werkt hoe meer succes.
Deze zichzelf in de staart bijtende cirkelgang vervreemdt je van je natuurlijke signalen van rust nodig hebben en voelen wat goed voor je is. Hetgeen uiteindelijk kan leiden tot een burn out. Wat tegenwoordig zelfs al onder twintigers veel voorkomt.

Vraag het je hogere zelf

Om werkelijk uit te komen bij wie je bent en wat goed voor jou is, kun je je hogere zelf vragen om duidelijke signalen te geven. Meestal doet het dat al. Als je energie krijgt en je goed voelt dan, is dit een signaal dat je op de goede weg bent. En als je snel moe bent, geïrriteerd bent en je slecht voelt, is dit een signaal om een andere kant op te gaan. Wat je ervoor nodig hebt om dit te kunnen doen is volledig vertrouwen op je hogere zelf. En waarvoor zou je dat niet doen? Je hogere zelf weet wat je zielsdoel is. Heeft overzicht over heden, verleden en toekomst. En heeft toegang tot alle informatie in de wereld.

De rol van je familiegeschiedenis

Een voorbeeld van hoe een familiegeschiedenis een rol kan spelen op de onderlaag van je bedrijf: in 2000 heb ik een bedrijf opgericht. Ik deed dit omdat ik een voertuig nodig had om mijn werkzaamheden als coach en trainer in onder te brengen. Dit bedrijf groeide en op een gegeven moment trof ik mij erin aan, dat ik een groot deel van de tijd directie-, inkoop-, verkoop- en administratietaken aan het doen was. Logisch, zou je zeggen. Ja, dat is het ook. Ik kon die taken ook goed doen. Maar, ik had er geen plezier in. Ik werd er niet blij van en kreeg er al helemaal geen energie van. Toch dacht ik wel dat ik dit moest doen, dat het ‘erbij’ hoorde.

Even een zijstapje met een kijkje op de onderlaag. Op de onderlaag van mijn bedrijf speelde een familiegeschiedenis mee. Mijn vader had een schoonmaakbedrijf en rond zijn 45e levensjaar is dit bedrijf failliet gegaan. Het bedrijf was mijn vaders trots en bepaalde een groot deel van zijn identiteit. Je kunt je dus voorstellen hoe het was, toen hij zijn bedrijf verloor. Ergens heb ik toen onbewust besloten dat ik het goed zou maken. Ergens speelde in mijn onderbewuste de volgende zin een belangrijke rol: ‘Lieve papa, ik maak het in orde voor je’.

Deze familiegeschiedenis maakte, dat ik dacht dat ik deze taken in mijn bedrijf zelf moest doen en dat ik alles moest geven om dit bedrijf tot een succes te maken. Dit heeft mij afgeleid van het werk waar ik veel energie van krijg. Het creatieve proces, het coachen en trainen van mensen op de diepere laag. Iets dat me gemakkelijk afgaat en waar ik heel blij van word.

Het heeft tot mijn 60e levensjaar geduurd voor ik aan mezelf toegaf, dat ik die andere bedrijfstaken niet wil doen EN dat ik ook stappen genomen heb om iemand te vinden die dit nu juist wel graag doet en met mij samen wil werken. Nu dit zo is kan ik werkelijk mijn geluk niet op.

Wat was er bij mij voor nodig om tot een samenwerking te komen?

1. Het verlies van mijn vader bij mijn vader laten.
2. Stoppen met de overtuiging te geloven dat je alles alleen moet kunnen. Een overtuiging die er bij de meesten van ons goed is ingebracht, bijvoorbeeld op school. Gebruik maken van de kennis van een ander heette daar spieken en daar werd je bepaald niet voor beloond.
3. Stoppen met de overtuiging te geloven dat je hard moet werken om iets te bereiken
4. Vertrouwen op mijn hogere zelf, dat het mij leidt naar waar het goed voor mij is via wegen die ik fijn vind. Geloof me, het is allemaal beter dan je nu kunt bedenken.

Iedereen heeft zo een persoonlijk verhaal, onbewuste overtuigingen en een onbewuste onderlaag. Allemaal zaken die ons beïnvloeden en ons af kunnen houden van wie we van nature zijn. Het bovenstaande kan je op weg helpen om meer en meer te zijn wie je van nature bent.

Veel plezier met deze oefeningen. Aarzel niet om  vragen te stellen als er voor jou onduidelijke dingen naar voren komen in de oefening. Ik wens je een fijne ontdekkingsreis naar jouw eigen energie, flow en plezier gevende manier van werken, in en aan je bedrijf.

Ik ben benieuwd naar wat je allemaal ontdekt.

Dit en andere onderwerpen bespreken we met elkaar in de Creatiekracht community, een omgeving waarin we elkaar ontmoeten, van en met elkaar leren, elkaar kunnen ondersteunen ons zielsdoel te creëren en zielspad te lopen. Meer en meer licht te brengen in de wereld. Doe je mee?

 

Over de schrijver
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat bracht jou uit flow en wat brengt je weer in flow? Wie of wat houdt jou tegen om volop in je Creatiekracht te gaan staan? Voel je welkom voor een gesprek. Graag neem ik je mee op de laag van persoonlijke betrokkenheid en liefde. Een laag waar vele sleutels liggen verborgen naar het verbeteren van jezelf, je leiderschap, je werk en - misschien wel het belangrijkst - het vergroten van je liefdevolle bijdrage aan de mensheid en de wereld.
Reactie plaatsen